T +31 (0)20 645 11 15
  • slide-n2.jpg
  • slide-n3.jpg
  • slide-n1.jpg
NIEUWS
Horizon Smart Binding System

Het produceren van boeken is een al eeuwenoud vak. Toch heeft daar de laatste decennia een enorme technische ontwikkeling plaatsgevonden. Dit is veroorzaakt door de opkomst van het hoogvolume rotatief printen van boeken in inktjet. De opmars van de inkjet technologie heeft niet alleen gevolgen voor het printen van de boekproducties zelf, maar ook voor de finishing ervan. Inkjetprinten heeft het vak van boekbinden een extra dimensie gegeven. Naast het afwerken van traditioneel in offset gedrukte boeken, is ‘Finishing on Demand’ een vak apart geworden.

Twee takken van sport
De keuze tussen conventioneel drukken in offset of het inkjetprinten van boeken wordt vaak door de oplage bepaald. Inkjetprinting wordt vooral ingezet voor kleinere oplagen, zelfs al vanaf 1 stuk. De grote volumes worden in hoofdzaak traditioneel in offset gedrukt. Er is als het ware een gat ontstaan aan de onderkant van de markt voor Printing en Finishing on Demand produceren van boeken. Dat gat is opgevuld door een aantal specialisten in de markt die het heel goed doen en groot geworden zijn in kleinere oplagen. Toch zie je steeds meer traditionele boekendrukkerijen, die ook boeken in inkjet gaan produceren en daarmee in feite twee takken van sport onder één dak brengen.’

Intensieve samenwerking
Zowel Horizon als Hunkeler hebben deze inkjet ontwikkeling al heel vroeg zien aankomen en zijn al jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van oplossingen voor dit specialisme. Ieder binnen hun eigen expertisegebied. Dat heeft beide fabrikanten geen windeieren gelegd. Zij behoren tot de absolute top en hebben beiden een marktleidende positie opgebouwd. Tegenwoordig werken de Japanse en Zwitserse fabrikanten intensief samen met het ontwikkelen van ‘boekbind’ oplossingen. Dat komt tot uiting in het Horizon Smart Binding System.

Volledig geautomatiseerd
Het Horizon Smart Binding System is de meest complete oplossing voor het produceren van boeken in variabele formaten en met verschillende rug dikten. Uiteraard zal dit systeem straks op de Innovationsdays gedemonstreerd worden. Het systeem verwerkt de input vanaf de rol. De Hunkeler Unwinder wikkelt het papier af en de Hunkeler Cutter snijdt het. Daarna gaat het verder naar de Horizon systemen voor het vouwen, het binden, het matchen van de content met de cover tot en met het lijmen en snijden van de boekproducten. Er komen geen mensenhanden aan te pas. Alles werkt volledig geautomatiseerd.

Uiterst nauwkeurig
Het hele productieproces staat onder controle van de Horizon pXnet workflow. Het verwerken van de input tot boekblokken en daarna de finishing tot eindproducten, alles gebeurt op hoge snelheid. Wat dit Horizon Smart Binding System bijzonder maakt, is dat het systeem zichzelf door barcodes automatisch instelt op de juiste afmetingen en de dikte van het boek. Of het nu gaat om een oplage vanaf één of 6.000, het systeem stelt zich razendsnel op het exacte formaat in. Zelfs bij een productie die bestaat uit alleen maar ééntjes wordt een snelheid gerealiseerd van 1.000 boeken per uur. Dat is ongekend snel en minstens zo belangrijk: het gaat allemaal ook uiterst nauwkeurig. Ieder boek dat van de band afrolt is helemaal af en klaar voor de reis naar de lezer. Dat is wat Hunkeler en Horizon realiseren in Smart Binding.